Het klimaat van Frankrijk

Frankrijk kent volgens het Köppensysteem een drietal klimaten, met soms op de overgangsgebieden een afwijkend microklimaat. Het grootste deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat (type Cfb), met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. De Franse Alpen, die in het zuidoosten van Frankrijk liggen, hebben een hooggebergteklimaat (type EH). Relatief veel neerslag, koudere winters en relatief koele zomers kenmerken dit klimaat. Voor velen staat Frankrijk echter bekend als het land waar het vaak lekkerder weer is dan in Nederland en waar de zomers gemiddeld een maand langer lijken te duren dan bij ons.

Langs de zuidoostkust, die van de grens met Spanje tot aan de grens met Italië loopt, heerst een middellandsezee- ofwel mediterraan klimaat (type Csa), met warme, droge zomers en relatief milde winters. Het oostelijke deel van dit kustgebied, de Côte d’Azur, is het zonnigste deel van Frankrijk. Om aan te duiden hoe zonnig andere gebieden zijn, wordt meestal de vergelijking met deze zeer zonnige streek gemaakt.

Klimaatstatistieken voor Frankrijk

Het lijkt op het eerste gezicht niet zo eenvoudig om de gemiddelde klimaatgegevens voor Frankrijk samen te vatten. Dit vanwege de klimatologische verschillen binnen Frankrijk. We hebben er daarom voor gekozen om de klimaatstatistieken voor de redelijk centraal gelegen hoofdstad Parijs en de aan de Franse Rivièra gelegen stad Nice weer te geven.

De langjarige klimaatgemiddelden voor Parijs kunnen we als volgt samenvatten:

  • De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen de 6 en 24 graden Celsius.
  • De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 2 en 14 graden Celsius.
  • Op jaarbasis valt er ongeveer 600 tot 700 millimeter neerslag
  • Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt ongeveer 1600 tot 1700 uur.
  • De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 75,8%.
  • Op jaarbasis komen er ongeveer 100 tot 120 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt.
  • Op jaarbasis komen er ongeveer 10 tot 12 dagen voor waarin er sprake is van sneeuwval.
  • Januari is statistisch de koudste maand in Parijs.
  • Juli is statistisch de warmste maand in Parijs.

De langjarige klimaatgemiddelden voor Nice kunnen we als volgt samenvatten:

  • De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen de 11 en 27 graden Celsius.
  • De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 3 en 19 graden Celsius.
  • Op jaarbasis valt er ongeveer 650 tot 800 millimeter neerslag
  • Het jaarlijkse aantal uren zonneschijn bedraagt ongeveer 2600 tot 2900 uur.
  • De zeewatertemperatuur ligt tussen de 17 en 27 graden Celsius.
  • De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 70,7%.
  • Op jaarbasis komen er ongeveer 60 tot 70 dagen voor waarin er tenminste 0,1 mm neerslag valt.
  • Januari is statistisch de koudste maand in Nice.
  • Juni en augustus zijn statistisch de warmste maanden in Nice.

Aangename zomers

Frankrijk is niet voor niets een zeer populaire zomerbestemming. In de zomermaanden is het op veel plekken vrijwel gegarandeerd aangenaam weer, met soms zeer warme dagen en vrijwel alle dagen zwoele zomeravonden. Het Frankrijkgevoel wordt vooral opgewekt door die omstandigheden en alle geuren en kleuren die de natuur prijsgeeft. Het leven als een God in Frankrijk wordt vooral in deze heerlijke periode waargemaakt. Niet voor niets dat een autovakantie in Frankrijk zo enorm populair is. Omdat het buitenleven in Frankrijk heerlijk is in de zomermaanden, zijn de vele campings in Frankrijk drukbezocht in de zomer. Bij middagtemperaturen die in de zomer gemiddeld tussen de 22 en 30 graden liggen, ontstaan er uitstekende omstandigheden voor het heerlijke buitenleven. Je kunt met name in de periode juni tot half september genieten van prachtige landschappen, waarin duizenden leuke dorpen en plekjes op je liggen te wachten. Naarmate je zuidelijker afreist in Frankrijk, des te warmer het over het algemeen wordt. De zuidelijke regionen kunnen in de maanden juli en augustus soms loeiheet worden. Geregeld komt het dan voor dat de thermometers ergens richting de 35 of zelfs 40 graden gaan. Met name het achterland van Bordeaux is daar vrij gevoelig voor en ook de in het zuidoosten gelegen regio Ardéche kan hartje zomer flink heet worden.

Extremen

Frankrijk is een land van extremen. Voor een land van gemiddelde grootte kunnen de weersomstandigheden en de temperaturen binnen een vrij kleine straal vrij groot zijn. Terwijl in het zuidoosten nog lenteachtige temperaturen van twintig graden gehaald worden, kan het zo’n 200 kilometer noordelijker ’s nachts al stevig vriezen.

Niet alleen ’s winters, maar ook tijdens de zomermaanden kunnen flinke verschillen gemeten worden. Op momenten dat het in de omgeving van Bordeaux rond of boven de veertig graden is, kan het in het noordwesten twintig graden kouder zijn.